Monday, April 27, 2009

on assignment,,,

video

Family portrait,,,bentuk kerja dalam fotografi ni universal,,mcm mcm kena buat,,,xsemestinya kerja dlm studio hawa dingin,,,yang penting,,,client satisfied,so di kala ini,,skil fotografi bukan lg cabaran buat anda,,macam mana nk berkomunikasi dan bekerja dengan surrounding yg ada,,,so kalau dh kerja namanya,,bikin saja lahhhh,,sindri mau ingat,,as'kummmm

Friday, April 24, 2009

polarizer filter




Penuras,penapis,,,polarizing filter ada dua jenis,,circular mode dan linear mode,,,jarang ada dh,,,sume pakai circular je dh,,tambah tambah digital,,,kesannya bermula dr tengah frame ke tepi,,kalau linear dr atas ke bawah dan sebaliknya,,penuras ini berfungsi sebagai pengurang reflektif pada objek,,contoh daun dan air,,dan kesan dr itu, warna objek tersebut akan lebih menyerlah,,,sedikit sebanyak dapat juga membantu ND[neutral density] filter memperlahankan lg shutter speed di siang hari,,,,haaaa,,kenapa,,sindri mau ingat,,,as'kummmmm

Thursday, April 23, 2009

Window Lite




Window,door lite,,sumber asli cahaya yg cantik,senang control,,,natural,,,kalu ada reflector pakai untuk sikit fill in,,jika gunakan big apature beware of shallow depth of field,,simple subjeck xpe,,,tp kalau ada 2-3 subjek perlu difikirkan tentang ketajaman imej tersebut,,,kalau shoot baby,,kena banyak sabar,,kita yg perlu ikut time mereka,,peluang yang ada shoot banyak,,gunakan masa yang ada,,dan parents kena ready al the time,,apa lg,,,dpt,,shoot shoot shoot,,,sindri mau ingat,,,as'kummmmm

Tuesday, April 21, 2009

silhouette,,,



bahasa perancis ni,,,menumpukan subjek hanya pada bentuk[figura] sahaja,sangat kuat impaknya,sinnonim dengan suasana romantik,penumpuan diberikan samada pada subjek foreground ataupun background.ada sesetengah paparan ditumpukan untuk background dengan menjadikan teknik ini sebagai framing pada subjek utama,,dengan mengambil kira xposure background dengan tepat teknik ini amat senang dihasilkan,,tetapi perlulah kita ingat,,,adakah subjek yg berada pada foreground itu di fahami oleh org yg melihatnya,,haaa,,,sindri mau ingat,assalamualaikummmmmmm

Sunday, April 12, 2009

jemput makan,,,,




cold plate,,emmmm,,sedap gak la ni,,color food yg agak pale ni tambah ngan garnishing yg contrast color nye,,,chef juga menggunakan pendekatan warna dan lines dalam persembahan mereka,,pada mereka food presentation penting bukan sahaja menaikkan selera tetapi tuga perlu kerana ini adalah art work mereka,,so,,kalau kita ingin mempotretkan makanan,,perlulah kita tahu yg mana appertizer,main course,dessert,bagi kategori ini,selain itu kita kena tau mana garnishing[head],yg mana food,,ambil tahu sedikit pasal table set up,,mana cuttleries dan gelas yg betul untuk setiap jenis hidangan,,jangan hentam cromok je,,,kita bukan petugas yg mengambil gambar dengan kamera,,kita adalah image creator,,so we makes photograph,not taking photograph,,itu lah besanye,,,sindri mau ingat,,,,as'kummmmmmm

Sunday, April 5, 2009

album,,,story book,,,,layout album,,,



emmmm,,,kalau skang ni,,dh macam macam nama di berikan pada album wedding yg satu ni,,cam cam nama ada,,,yg betulnye,,,sama je sume,,cuma camne nk letakkan branding pada produk ni,,,konsep,,yang sangkut ngan layout,font,cover,,page,,,yg lelainnye,,kena tanya sapa yg lebih arif pasal grafixxx,space pada page bukan sesuatu yg membazir ruang,,bnyk dengar,,'ni kenapa kosong,,tambah la lg gambar',,emmm,protect y're work,,space memainkan peranan yg penting untuk narration gambar yg ada,,tp perlu di fikirkan tentang head room,,looking room,rules of third,line dan sume yg ada pada visual,,,warna yg dominan pun nk kena ambil kira,,,ada sesetengah layout tu,,font aje yg penuh,,haaa,,lg best,,camne tu,,sindri mau ingat,,,