Tuesday, December 29, 2009

spark




Keselamatan sewaktu dedahan amat penting,,,jarak percikan dan 'moment' bergantung pada kelajuan 'shutter' yang digunakan.Electric welding berbeza dengan gas,,percikannya tidak menentu,,jadi,,teruskan 'snapping dengan kelajuan shutter di bawah 1/4 saat,,dan ini bergantung pada kederasan percikan tersebut,,'sand bag' atau apa jua yang dapat menstabilkan kamera juga penting untuk mendapatkan angle yang rendah,,elakkan melihat terus pada sumber percikan kerana akan membahayakan mata kerana kecerahan percikan yang melampau,,,akhir sekali,,dapatkan seberapa banyak info sebelum melakukan tugasan ini,,,agak bahaya,,ambil langkah keselamatan,,,ok,,sindri mau ingat,,,

Wednesday, December 23, 2009

silat




Ketangkasan,,,pergerakan yang cepat dan pantas ni memerlukan seseorang jurugambar itu berada dlm situasi yang siap siaga dan peka terhadap 'moment' yang ingin dirakamkan,,,tunggu dengan kelengkapan yg cukup,,peralatan yg sempurna dengan kelajuan 'drive' yg maksimum,,,cahaya yang cukup memberikan ruang bagi 'shutter' bergerak pantas dan dapat memegunkan subjek yg sedang beraksi.Penggunaan flash juga berkesan untuk memegunkan subjek yg sedang bergerak sama ada dengan 'slow shutter'(rear curtain flash sync) apa tah lg dengan kelajuan maksimum 'flash sync', dalam kes ini kelajuan subjek di pegunkan menggunakan flash pada kelajuan maksimum 'flash sync' 1/500,,,only on legendary Nikon D70,,,,so,,flash ratio baca betul betul betul,,,sindri mau ingat,,,

Sunday, December 6, 2009

building



Architecture Photography,,,berkait rapat dengan faktor line dan warna,,,kesimbangan ini membuatkan sesuatu struktur bangunan itu berkembangan dengan balance,,,stabil.Penggunaan lens yg sesuai, filter yang tertentu juga pemilihan waktu rakaman harus di tiitk beratkan.Interior dan exterior adalah 2 perkara umum dalam rakaman subjek sebegini,,,namun keupayaan bagi menghasilkan gambar yg seimbang bukan hanya terletak pada simetrikal ataupun dengan merakam seluruh objek bangunan tersebut. Sesetengah objek perlu pada bahagian sokongan tertentu ataupun sudut tertentu,,,ada pula pada keistemewaannya yang tersendiri,,,selalunya Arkitek juga adalah orang yang sangat arif tentang angle dalam fotografi,,,bagi seorang jurugambar,,,komunikasi dengan subjek dari segi bentuk,,masa,,cuaca,arah matahari dan komponen bangunan) adalah kunci utama bagi memantapkan lagi fotografi ke atas subjek,,,sekian,,sindri mau ingat

Sunday, November 29, 2009

pose




Cuaca, lokasi, pencahayaan dan kesemua yang terlibat dengan pengambaran perlu di ambil kira sebelum sesuatu sesi fotografi ingin dilakukan,,,perbezaan ratio antara cahaya matahari dan kekuatan flash perlu balance dan ini akan memberikan mood pada hasilnya nanti,,,kekalkan pada pose yg ringkas dan cuba untuk dapatkan ekspresi terlebih dahulu,,tugas menserasikan talent{ model,bakal pengantin} perlu,,,ini akan membuatkan mereka selesa untuk bekerja,,cuma berjenaka dan bersahaja,,elakkan perkara yang sensitif semasa perbualan,,,kenal mereka,,,di dalam pengambaran outdoor seperti ini keselesaan semua yang terlibat adalah penting,,,pastikan kelengkapan yang perlu cukup dan tiada yang tertinggal,,seperti biasa,,,shutter control sun light,,aperture control flash,,,yang lain,,sindri mau ingat,,ok,,,

Monday, October 26, 2009

long exposure




as'kum,,long exposure,,,needed a steady thing to support the camera,,tripod,,bag,,sand bag flat surface and electronic cable release(remote),,dalam sesetengah condition ada perlu initiative sendiri bagi mendapatkan keputusan yg optimum untuk tujuan mendapatankan kesan slow shutter yg baik,,rentetan dr gambar di bawah ada kala nye dedahan lebih lama lagi diperlukan,contohnye untuk mendapatkan gambar bintang dimalam hari (star rail),dedahan selama lebih 5jam diperlukan,,keputusan berapa lama dedahan pula bergantung pada berapa panjang jaluran bintang yg di kehendaki,,,untuk kawasan Khatulistiwa,,jaluran ini tidaklah berapa menarik,,tetapi jika anda berpeluang merakam dari mana mana negara di hemisfera utara atau selatan,,kesan nye lebih menarik,,,apa yg perlu ketika proses rakaman ini adalah,,stok bateri yg cukup atau direct current(lebih stabil), electronic cable release dan jangan lupa NR(noise reduction) kena lah 'on'. ok,,selamat mencuba,,,sindri mau ingat,,,as'kummmm

Wednesday, October 14, 2009

on tripod




Slow shutter,,,normally for scenery, best with small aperture, kalau bright sunny day pakai la ND( neutral density ) filter,,,ada mcm mcm jenis density yg boleh di pilih,,,ikut kesesuaian waktu rakaman yg ingin di lakukan,,kalau xde sgt masukkan je polarizer filter dan minimumkan iso setting,,,xde semua tu,,tunggu le time gelap skit,,sure dapatnye,,,shutter untuk keadaan camni eloknye bawak 1 saat,,cun,,,kalau nk insert model kt batu tu,,cakap kt dia suh dia freeze mcm batu tu jugak,,,2saat setting camera shutter,,2saat le dia kena keras,,,kalu stengah jam ko nk expose cakap kt model tu,,,sindri mau ingat,,,tq

Wednesday, August 26, 2009

symmetry



Jalinan sekata,,simetri,,,sama,,paparan bosan yang selalu digunakan tanpa sedar,,,xsalah,,tapi perlu pada sesetengah subjek,,bukan semua,,,arkitektur,,sampel produk,,dokumentasi,,ilmiah dan sebagai rujukan. paparan sebegini agak kaku dan perlukan elemen sokongan bagi membantu persembahan bagi tujuan pameran,penerbitan dan sebagainya.kadangkala ianya sengaja dipaparkan sebegini untuk tujuan keluar dari kebiasaan,lebih rebel dan direct persembahannya,,,tengok subjek la,,,kena kalu,,hantam,,,sindri mau ingat,,,as'kummmm

Sunday, August 2, 2009

under see



Arrangement,lighting mode and colour,sure kena ngam baru nampak agak real,manipulation ini sengaja di lakukan setelah sengal di rumah,,mana yg bleh pakai,,pakai je,,,tapi sebelum main main dengan gambar ini,,merata g pilih gambo,,caik le mana yg macam kena,,adjust la mana yg boleh,,this is not the real photograph,,sorry,,saja gatal,,,tp komposisi dan colour tone kena tengok jugak,,,ok,,nanti nk buat lagi le,,,sindri mau ingat

Thursday, July 23, 2009

Omadal-happy hour




The brite fill in lite,,,during the hard sunny day,,,lite direction from the top,,,,so,,biar le org kata dh terang lg bersuluh,,,fill in perlu untuk balance kan shadow yg kebanyakan terbentuk di bawah mata hidung bahagian lain,,jadi dengan adanye lite yg kita fill subjek lebih nampak menonjol dan hidup,,perlu juga di ambil kira arah fill in yg di halakan,,moment dan keadaan persekitaran untuk keperluan background,,,so,,untuk kerja yg cam ni,,,enjoy sekali dengan subjek dan serasikan persekitaran dengan diri anda,,,ok,,sindri mau ingat,,,

Monday, July 13, 2009

Tea Break




Minum kopi atau teh,,sedap kalu ada hidangan cam ni,,,ok,,the setting pada ratio 1:3,,,satu dari soft box,,satu lagi dr honeycomb,,,,lokasi,,tepi kedai roti,,,sindri mau ingat,,,as'kummmmm

Saturday, July 11, 2009

product shot on the cafe's sites.




through the studio lite,,,ok le,,xpenin sgt cam zaman skide dlu,,,dark slide lupa,,fuji instant habis,,flash meter tinggal,,skang bg RAW,,,hadap kejap je,,,tp kena ingat dan pakai juga principal,rules dan basic photography,,,lowest iso,smallest aperture,good light ratio,,abis,,,, as'kummmm

Tuesday, July 7, 2009

light tail



Subjek yg di gemari sewaktu mula mula pegang kamera,,,slow shutter aka "bulb",,,tripod satu ngan kesabaran,,subjek anything,,asalkan ada sumber cahaya yg sedikit dan lebih menarik dengan pergerakan yang ada flow,,,angle perlu selesa,,tiada vibration,,,kecerahan subjek berlu balance dengan keadaan sekeliling supaya kelihatan natural dan tidak over expose,,so,,enjoy,,layan kerja ni,,berperang dengan nyamuk,,,heheh,,,salamzzzz

Monday, July 6, 2009

How To Participate


How To Participate

Shared via AddThis

salamzzzz,,,saya pun nk join jugak,,,asik cakap je pandai,,,layan gak ni,,,rasa mcm National Geographic ni,,,,as'kum,,,,

Saturday, June 27, 2009

fill in [hard lite]



Fill In,,,hard mix lite during direct sunlite photoshoot,,hard shadow harsh hi lite,,,tapi ok pe kalu nk nampak kan suasana yg panassss,,,skin kasi lg berminyak,,lg nampak kesan lite tersebut,,,hard mix ni jarang di lakukan kerana subjek yg terhad,,tidak semua photoshoot memerlukan kaedah ini,,,yg paling popular adalah diffused fill in,,,ianya lebih lembut dan di sukai oleh make up artis,,,tetapi hard mix sebegini lebih kepada personaliti dan produk pakaian,,ratio lite pada muka lebih ketara contrastnye berbanding berbanding dengan diffused fill in kerana diffuser tidak digunakan langsung,,bacaan pada fill in hanya 1:2 berbanding cahaya matahari yg ada dan ini menghasilkan sedikit shadow yg keras,,,xmengapa,,,kita memang nk nampak kan ianya sedikit xtreme,,,ok,,selamat mencuba,,,sindri mau ingat,,,salamzzzz

Wednesday, May 27, 2009

Ulam Raja- pastel tone



Pastel tone pada fotografi bermaksud tone lembut (warna),,selalunya agak 'flat',hi key lite dan terkandung dengan warna warna yg kurang menyerlah,,,sesuai untuk portrait klasik dan kelihatan english,,,membawa jiwa romantik,,kepenggunaannya kurang meluas kerana ianya lebih konsepsual,,di kuatkankan lagi dengan teknik soft focus atau diffusing,,sekian,,subjek,,sindri mau ingat,,,salamzzzz

Saturday, May 16, 2009

hyper silhouette




very small apeture,,,very hi shutter,,extreme daylite condition,,the lowest iso setting,,then u got this kind of image,,sindri mau ingat,,try la,,,mata sure berpinau skit,,,xpe,,pakai sun glass,,,

Thursday, May 7, 2009

Medium Close Up






Teknik yg simple untuk melakukan kerja sebegini adalah dengan menggunakan pangkasan(crop) pada file yg besar,,tanpa lens makro kita masih lg dapat menyampaikan imej close up sederhana dengan baik (tanpa depth),sebab itu teknik ini hanya boleh di lakukan pada file yg besar supaya ketajaman imej kurang terjejas,,,,then lepas tu kalau ada rezeki lebih,,belilah lens makro yg sebenar,,,105mm yg terbaik untuk keseluruhan kerja,,,ok,,,sindri mau ingat

Sunday, May 3, 2009

The Happy Family



1st frame,,,bnyk lagi yg boleh improved,,,lite position dan posing perlu diperbaiki lg,,komunikasi antara talent dan fotografer perlu baik dan lancar,,lagi ramai talent yg involved lg perlu kita control the scene supaya hasil yg dapat lebih baik,,banyakkan shots,,,lg baik,,,ok,,,ni bukan perfect shot,,saya pun bukan perfect,,,cuma practise make perfect,,,tq

Monday, April 27, 2009

on assignment,,,

video

Family portrait,,,bentuk kerja dalam fotografi ni universal,,mcm mcm kena buat,,,xsemestinya kerja dlm studio hawa dingin,,,yang penting,,,client satisfied,so di kala ini,,skil fotografi bukan lg cabaran buat anda,,macam mana nk berkomunikasi dan bekerja dengan surrounding yg ada,,,so kalau dh kerja namanya,,bikin saja lahhhh,,sindri mau ingat,,as'kummmm

Friday, April 24, 2009

polarizer filter




Penuras,penapis,,,polarizing filter ada dua jenis,,circular mode dan linear mode,,,jarang ada dh,,,sume pakai circular je dh,,tambah tambah digital,,,kesannya bermula dr tengah frame ke tepi,,kalau linear dr atas ke bawah dan sebaliknya,,penuras ini berfungsi sebagai pengurang reflektif pada objek,,contoh daun dan air,,dan kesan dr itu, warna objek tersebut akan lebih menyerlah,,,sedikit sebanyak dapat juga membantu ND[neutral density] filter memperlahankan lg shutter speed di siang hari,,,,haaaa,,kenapa,,sindri mau ingat,,,as'kummmmm

Thursday, April 23, 2009

Window Lite




Window,door lite,,sumber asli cahaya yg cantik,senang control,,,natural,,,kalu ada reflector pakai untuk sikit fill in,,jika gunakan big apature beware of shallow depth of field,,simple subjeck xpe,,,tp kalau ada 2-3 subjek perlu difikirkan tentang ketajaman imej tersebut,,,kalau shoot baby,,kena banyak sabar,,kita yg perlu ikut time mereka,,peluang yang ada shoot banyak,,gunakan masa yang ada,,dan parents kena ready al the time,,apa lg,,,dpt,,shoot shoot shoot,,,sindri mau ingat,,,as'kummmmm

Tuesday, April 21, 2009

silhouette,,,



bahasa perancis ni,,,menumpukan subjek hanya pada bentuk[figura] sahaja,sangat kuat impaknya,sinnonim dengan suasana romantik,penumpuan diberikan samada pada subjek foreground ataupun background.ada sesetengah paparan ditumpukan untuk background dengan menjadikan teknik ini sebagai framing pada subjek utama,,dengan mengambil kira xposure background dengan tepat teknik ini amat senang dihasilkan,,tetapi perlulah kita ingat,,,adakah subjek yg berada pada foreground itu di fahami oleh org yg melihatnya,,haaa,,,sindri mau ingat,assalamualaikummmmmmm

Sunday, April 12, 2009

jemput makan,,,,




cold plate,,emmmm,,sedap gak la ni,,color food yg agak pale ni tambah ngan garnishing yg contrast color nye,,,chef juga menggunakan pendekatan warna dan lines dalam persembahan mereka,,pada mereka food presentation penting bukan sahaja menaikkan selera tetapi tuga perlu kerana ini adalah art work mereka,,so,,kalau kita ingin mempotretkan makanan,,perlulah kita tahu yg mana appertizer,main course,dessert,bagi kategori ini,selain itu kita kena tau mana garnishing[head],yg mana food,,ambil tahu sedikit pasal table set up,,mana cuttleries dan gelas yg betul untuk setiap jenis hidangan,,jangan hentam cromok je,,,kita bukan petugas yg mengambil gambar dengan kamera,,kita adalah image creator,,so we makes photograph,not taking photograph,,itu lah besanye,,,sindri mau ingat,,,,as'kummmmmmm

Sunday, April 5, 2009

album,,,story book,,,,layout album,,,



emmmm,,,kalau skang ni,,dh macam macam nama di berikan pada album wedding yg satu ni,,cam cam nama ada,,,yg betulnye,,,sama je sume,,cuma camne nk letakkan branding pada produk ni,,,konsep,,yang sangkut ngan layout,font,cover,,page,,,yg lelainnye,,kena tanya sapa yg lebih arif pasal grafixxx,space pada page bukan sesuatu yg membazir ruang,,bnyk dengar,,'ni kenapa kosong,,tambah la lg gambar',,emmm,protect y're work,,space memainkan peranan yg penting untuk narration gambar yg ada,,tp perlu di fikirkan tentang head room,,looking room,rules of third,line dan sume yg ada pada visual,,,warna yg dominan pun nk kena ambil kira,,,ada sesetengah layout tu,,font aje yg penuh,,haaa,,lg best,,camne tu,,sindri mau ingat,,,

Saturday, March 28, 2009

bungeee,,bungeee,bukan,,orkid lahhh



Window Light,,plus reflector,,black t-shirt,,my own growned orchid,,,sumber cahaya dari tingkap merupakan sumber cahaya yg sangat bijak,,,ianya berkualiti dari segi kawalan dan sumber,positioning subject yang betul memberikan impact yg menarik pada imej,be creative skit,,banyak lagi result yg menarik akan terhasil,pengawalan cahaya mudah,contoh day light curtain dapat dijadikan diffuser yg baik,kawalan night curtain dapat di jadikan blocker,,,haaah,,apa lg,,sindri mau ingat.tq

Saturday, March 21, 2009

FILL IN,,,,feeling,,,??




Tambah,,hahh,,tambah,,fill in,,dlm fotografi maknanye ia bersangkutan dengan cahaya/flash,,tambahan cahaya yg sedikit pada sesuatu subject sama ada dr reflector ataupun flash,,sesuai jika subject berada pada kedudukan backlight ataupun tepat di atas kepala,so kalu ada amik gambo pengantin yg kuar berarak tetengah hari tu,,pakai la flash,,biar org kata kat kita,,"aii,tengahari rembang camni pun pakai flash,,ape,,xcukup kuat ke cahaya matahari yg ada ni",,,,emmm,,biorkan,,tapi kita,,as a photographer yg faham mengenai cahaya dan kamera sebagai tool kita,,musti,,sindri mau ingat,,ok,tq

no entry,,,




Framing,,,wit d same focal lenght,,the angle ikut suka,,ni kalu dh xde zoom lens,,beginilah caranye,,tp kena ingat,,lagi dekat subject lg distort la gambo kalu guna wide angle lens,,xposure ada skit lari,,adjust la,,paparan background atas 18percent gray,inilah rujukan tone pada semua alat pembaca cahaya {light meter device} di dunia termasuk lah build in light reading pada kamera,dan sebagai background pada print,, warna atau tone ni memberikan tone warna yg natural,,sesuai untuk membuat penilaian warna dengan tepat,,jadi,,jikalau nk buat kerja di monitor yg melibatkan pembetulan warna,,pastikan warna display anda pada tone ini,,gray la senang sebut,,ok,tq,,sindri mau ingat,,

Sunday, March 15, 2009

Gambo xberapa panjang,,,


6 x 12 Ratio

Gambo Panjang,,,



6 x 17 Ratio
Stitching,gambo sambung,photo merge,,,sama je tu sume,,menjurus kepada gambar panorama{panoramic},,dulu xde perumpamaan sebegini ek,,,dlu nk panoramic,,haa,satu frame tu terus,,xde sambung sambung,,135 cam tu 120 pun camtu,,,dulu yg handal Noblex,Linhoff,Fuji 617,,pehhh,,nangis tgk,,dr 120 backing ke large format 4x5 lg best,,detail xbley lawan nyer.
Tp sekarang ni kita lihat penyambungan gambar ni tidak dapat memenuhi format asal,format yg popular di kala itu adalah 6x12 dan 6x17,kita perlu menetapkan bukan saiznya,,tetapi ratio yg sama dapat dikekalkan sewaktu pangkasan agar paparan nanti berada dlm keadaan yg selesa utk dilihat ataupun dipamer,tidak salah sekiranya paparan tersebut dibuat secara xtreme sekiranya mempunyai tujuan tertentu,inilah yang dapat dikongsi bersama di pagi hari ini,sebab semalam KL cun,dua dua gambo ni pun bukan original,,sambung jugak,,digitalll,,,sindri mau ingat,tq

Saturday, March 14, 2009

Raja Sehari



Job wedding,,haa,,kerja asasi dr belajor lg,time tu ptptn xde lg,part 2 dh pandai 'ha' je kalu org tanya 'bley shoot wedding tak?',,nk sara diri time tu,,redah je,zaman filem plak tu,,silap bis,masak ngan pengantin,dengan ilmu yg ada secotet lek ni,,pengalaman ngan senior skit time tu,,g shoot,,kalu 36 frame tu sume kena jadi,,kalu tak,,rugi,,pengantin mesti nk ada semua,selalu time tu biasanye 3rolls,sticky album,xde layout layout,4r semata,jenuhhh,,print on matte paper,,hingga lah satu ketika 36 frame dr 1 roll bley jadi 39 frame,,hehehe,,nk tau??? emhhh,,nanti la,,korang skang sume dh digital,,xheran ni sume,,,kalu time tu nk layout,,output ke digital nyer la mahal,,nk layout gak,,photoshop pe ntah,,3 kot,,xbuat pun,,slow giler,,
tapi skang sume dh best,,cepat,,lg elok,approach pun menarik,,ni lah dia teknologi,,dr dulu kita guna teknologi,,apa saja pun,,tapi,,adakah teknologi je semata,,,renung renungkan,,sindri mau ingat,,,,

Monday, March 9, 2009

Fouziah,,,




Pencahayaan perlu di ambil kira apabila anda merakam sesebuah potret,,,terdapat pelbagai jenis pencahayaan pada wajah diantaranya broad,short,butterfly,split dan rembrant,,,ke semua nya ini memain kan peranan penting bagi menimbulkan form pada wajah,,kerana shadow sgt penting untuk menimbulkan form,,,jangan hentam keromok je,,,,kena ingat,,kebanyakan kita sekarang lupa akan perkara ini,,ataupun xtau pun pasai ni,,,ratio xde,,contrast tah hape hape,,,lite direction xbetul,,,semua element tu penting,,,sgt penting,,,tu belum lg cara nk berinteraksi ngan model,,the way u direct them,,haaaa,,,saya bukan yg bagus,,tp kita perlu paham fundemental,,betul???,,,sindri mau ingat,,,

Sunday, March 8, 2009

Iqram,,,,,




Iqram Dinzly,,,the most shining star among stars,,,ewahhhhh,,,ke awan kome yek,,,from studio to outdoor,,,manipulation,,kerja tekun,,itu sahaja,,xperlu advance sgt photoshop nye,,tp mesti plan the shot,,,double layer,,,brush clear,,,patch tool,,clone stamp,thanx to hazelnart studio,hehe,,sindri mau inget,tq

Saturday, March 7, 2009

Pilot,,,kapitan,,,




The Pilot in the making,,,Cirrus SR20,,,Intergrated Training & Services,,I respect this job,,,sempoi,,,tahan G,,,aku bukan ape,,nk jugak dlu aku jadi pilot,,aduh,,matematik aku xsuka,,lomah den,,arkitek,,ahhhh jadi "kemera mann la"{dulu la},photographer...
Rupa rupa nya ada gak matematik,,,kira cahaya lak tu,,chemical,,aku suka science,,analog perlu kukuh sebelum ke alam di gital yang sebenar,,thats the better way,,tq

Friday, March 6, 2009

drebar,,,,,kokpit,,,



Tinggi,,,lebih 7000 kaki,,kontrast yang tinggi,pengawalan dedahan amat rumit,,,{sama rumit nk kawal pesawat},,HDR,,teknik terbaik di zaman digital ini,,,fill in flash off camera,,paling baik,,max.flash sync.,,,shutter control sun lite,apature control flash,,,tq

cirrus





Cirrus,,,higher than comullus nimbus,,intergrated,,,sekolah blajo ketebang,,kt ipoh,,nk blajo moh ler,ni nk control exposure kt atas pun penin,kena bawak polarizer,,shutter kena tinggi lak tu,,xbley gayat,,nanti menyusahkan pilot nk cuci m**t*h kt blakang tu,,,eeee

Sunday, March 1, 2009

TACHAP ?,,patch tool-healing brush-clone stamp,,,



Kegunaan Photoshop selalu di salah ertikan,,,ada yg mengatakan,,'xpe,,ada Photoshop',ungkapan ini makin popular dewasa ini,boleh,,memang boleh adjust,,tp adalah lg molek jika gambar yg di hasilkan 'cun',,yg masuk dengan 'Photoshop retouching'{atau software yg lain} akan lebih 'cunnnnnnnnn',,,jadi,,renung renungkan,,selamat beramal,,,lu pikir la sendiri,,,alamak,terlebih sudah,,,TQ

Saturday, February 28, 2009

Fouziah Gous




Gayanya yang bersahaja,renungan matanya yg mempersona membuatkan suasana studio ketika itu seolah olah terpegun melihatkan kelibat yang ada di hadapan kamera,karismanya sebagai seorang aktress terserlah,kamera seakan ingin berdetik sendiri,memang,dia gadis pelbagai karekter.
'ok,,maintain camtu je,ok,,then,play with y're hair,,bla,bla,bla,,,thats my gurl', begitulah jurugambar memainkan peranannya dr belakang kamera.sebagai jurugambar yg bagus,beliau dapat berkomunikasi dengan baik seterusnya dapat memberikan suasana yg selesa dengan model,,seterusnya dapat melahirkan 'mood'.Keadaan ini perlu kekal sehingga tamat sessi tersebut.
Peranan juru solek yg berpengalaman dalam hal solekan fotografi juga amat penting,beliau dapat menilai dengan baik apa yg perlu bagi memberikan impak dari segi solekan.
'Retoucher & Designer adalah individu 'post production' yg akan menyempurnakan imej dr segi 'stroke,flow,texture', warna,saiz sebelum imej itu di gunakan.Gambar yg menarik akan kelihatan lebih menarik dan sempurna.
'TEAM WORK' adalah kata kunci untuk semua ini,,sikap professional setiap individu dapat melahirkan keputusan yg bagus dan objektifnya tercapai,,syabasss,,TQ

Wednesday, February 18, 2009

GREAT / DEEP DEPTH OF FIELD




Mak punya,,table top nyer keje memang lenguh,,kena lak benda yg nk kena susun ikut layout yg dh ada,catalogue,tp sib baik arrangement di buat oleh stylish yg pakar dan tekun,,kita pun ada tolong,,tp xbanyak la tolongnye,,kita pun banyak nk kena pikir b4 shoot,mahal ni barang ni,,sume tempah,,custome made,untuk yg tersayang,,special,,
banyak pakai diffuser,,box lite panjang kembang sume ada termasuk la sekali tracing paper ngan kain or kertas itam,,besor besor walaupun produk nye kecik je,,tapi kalu xcover betul muka kita pun nampak dlm tu,medium format kalu bley,,xpun biggest file setting RAW,1/1 lite power{mostly},,kena dapatkan great depth of field,,apeture maximum ada f64 taruk je,{slalu pada big format kamera je},xpe,,janji lite power,reflection sume dh ok,,cun,,1-2-3 senyum,,prrap,,siap,,xpayah banyak banyak shoot,,ha,,tukar yg lain plak,,eeee

DODGING or BURNING




Jo,,nama model ni,,rasanye lah,,kenapa dlm kolam,,ni pasal water proof make up,,advetorial macam la,,gayat gak berdiri tepi tebing kolam tu,,gayat ngan model tu satu hal lg,sume ada 3hal,,????ni kamera kt tangan ni,,wa jatuh basah xpe,,wa suka,,tp itu kamera jatuh air kalu,,,tokei kedai kamera la suka,,,
Jam 430pm,,lite ptg yg cun,,fill strobe,,nearly butterfly lite position,,iso100,,f8,1/80,,patut 1/250 lg best,,lupa,,model tu la punya pasal,jeling kt wa plak,,xpe balik kita burned skit,tu biasa,,yg ni multiply dodge kadar lembut,mid tone,,highlight skit je,,,soalannye: KENAPA SIMBOL UNTUK TOOL "DODGE" BERBENTUK MENYERUPAI "LOLI POP",,,,

Adjust Colour,,adjust,,




Kak Zie,,Ziana Zain,,kenal dh kan?senang shoot dia ni,,pandai pose,,sapa sapa shoot pun cun,tu yg senang kalu kerja cam ni,,yg lain susahnye nk set lampu,cat lantai dan lain lain setting dlm studio yg nk kena buat sekurang kurangnye 4jam sebelum,,bis tu plak,,kerja kerja post,,nk proses mana yg elok,,dlm tu kena pilih mana yg nk tacap,,retouching le,,hehe,,dr RAW ke TIFF,,8bit je,,ha layannn,,,betul colour dan clean up,,xde major adjustment,on the left original,on the right sudah usik punya,senang kalu tiap tiap hari kerja ngan org mcm ni,,selagi xtutup mata,kerja kerja kerja,,

lagi pasal f Number




Kala,kaler,,pensil warna,,dlu masa kecik rajin pakai ni,,kira nk tacap gambo tu ini je la yg ada,,yg bestnye kt sekolah bila pakai pencil sharpener wood waste mesti simpan celah buku skali ngan feather yg tanggal dr duster tu,,,makanan nyer,,konon nanti feather tu beranak,,time kitaorang la,,cerita sebetoinye malas nk g buang sampah,,huahhuahh,,xde pun xpayah bawak pensil warna ke sekolah,,nk best lagi,,xpayah g sekolah,,
lens makro 105mm, f2.8,,,iso100,,lokasi,,sekolah anak org asli

TIME,,,Shutter ,,,,SPEED




Jaguar,,xlaju pun,,opss,,kete ni bley laju tp masa time shoot ni xlaju pun,40kmj je,,idak payah nk kerja,xde giro arm,,my arm je pakai jd stabilizer,bonet myvi buka duduk kt belakang,walkie-talkie sebagai penyambung kasih antara myvi dan jaguar tu,shoot,shutter 1/30,,iso100,,gegar gak,,tp xpe,,i suka,,nampak laju dan garang,,ye ke,on the left tu betul effect nye dr shutter speed yg di gunakan,,kanan tu tipu,,photoshop,tq,,,belilah barangan buatan Malaysia.

f Number



Kopi Hang Tuah,,ingat kt Melaka,,rupanya kt Penang,,nostalgia,,lama dh,sampai la dok minum,mesin ni ala je,,mesin betoi dia besaq,,berpuluh kilo bley grined,ada bnyk jenis plak kopi tu,layannn
La ni kita tgk kesan fotografi yg xseberapa ni teknik depth of field di gunakan,,sangat shallow,,xsesuai jika kita nk jual tin kopi tu,,tp subjek kita skang ni adalah grinder tu,suasana tepi tingkap dengan sudut pencahayaan dr arah barat laut,subject memerlukan hampir 3stop tambahan xposure untuk mendapatkan form,reflector yg kecil dr arah tenggara dan iso100,,atas tripod kalu x nanti goyang,bukaan f2.8,,,pada 55mm,,,inilah resultnya,,,tq

Tuesday, February 17, 2009

zaman dh tukar




as'kum,salam sejahtera,saya masih ingat zaman dulu masa guna filem ngan fuji instant{polaroid ok tp color xbest},time tu rasa sume dh comfirmed,,tp bila nk shoot tu dok fikir lagi,,then bila dh petik memanjang le lg doanye,,ni nk tggu esok pulak filem kuar dr lab,,slide ni,,color print c-41 xpe lg,,bila call lab kata dh siap,,xcited campur baur,,risau xjd xcantik xbetul xposure,,sume ada,,dpt je sampul on lite box terus tekap muka kt magnifier kt atas tu,,semua tunduk,,yg xsempat dongak je ke langit atau lampu yg ada di siling,,pehhhh,,,
bila teringat je time tu,,feeling dia lain,,lain sgt,,tp dulu pun dh nk kan kamera yg shoot je kuar image kt belakang,,lg senang,,xfikir pulak senang dia yg mcm mana,,rupanye yg macam zaman ni la,,senang dia kt lain susah dia kt lain,,tp yg sekarang ni bnyk fikir yg senang,,,"digital,,,xjd delete",,biasa dh dengar ayat tu,,xbaik cakap mcm tu ye,,seolah olah teknologi yg lahir tu umpama menggalakkan kita menjadi seorang yg xmahu belajar,,nanti kot jd hamba teknologi bukannye pendokong teknologi,,,
dari wet lab ke dry lab,,dr teknologi bio chemical ke teknologi 101010010101010,,sama je,,dua dua teknologi,,tp yg baru ni org buat cincai aje,,janji nampak ok jalan,,salah tu ye,,nanti bila teknologi baru ni dh berkembang jauh kita time ni main main,,nanti ke laut perginye,,teknologi digital sekarang ni berlandaskan dr teknologi sebelumnye kerana ianya boleh diubah cara kepada bentuk yg baru,,jadi pemahaman tentang semua aspek penting takut kita terpesong paham ke lain,,
dalam mencari sesuatu yg baru kita selalunya lupa tentang yg dh sedia ada,,yg dh lama wujud tu,,cuma kita patut bawa sekali dan implement ke landasan yg baru ni,,perlu tau,perlu bawa,,,field dia sama cuma tools dia saja yg lain sikit,,saya bukan apa,,xde la bagus dlm hal ni,,tp risau dengan cara org baru yg paham dengan photography moden ni,,,welcome pada semua,,penuhi market yg selama ni xcukup dan kurang kompetitif,,be creative,,follow the form,,form follow function,,,{ayat cik ali},,tq,,adios,,as'kummmm,,jumpa lg

Sunday, January 18, 2009

Piala Seri Iman-IDAMAN







Batik- Kesemuanya batik,,dari tradisional hingga ke moden,,sesungguhnya seni kita ini ulung dan dapat di pelbagaikan,kesempunaan,ketahanan dan kegunaannya amat releven walaupun di kala zaman moden ini.Terengganu sebagai hub utama dan terulung di Malaysia ini mengeluar dan menghasilkan batik yg bermutu tinggi,para pereka tanahair yang berbakat besar adalah penyumbang utama dalam penghasilan karya yang bermutu.Batik telahpun mendapat perhatian dan diterima bukan sahaja di Malaysia malah di serata dunia.TQ